Sunday, September 30, 2012 | By: ainjannah

Yo'ur My Destiny


Yo'ur My Destiny,
Come Closer
I Want To Hold Both Your Hands
And Fall Asleep Next To You
Yo'ur My Everyting
You'll Always Be With Me, My Love
Know That Yo'ur The Only One In My Mind
Even When Yo'ur In My Arms
I Wish That Time Were To Stop
Yo'ur Bright Smile
Reaches Deep In My Heart
The Love I Buried Deep In My Heart
I Want To Feel Your Fragrance
Always Be Near Me
Just So That I Can Feel You
Saturday, June 30, 2012 | By: ainjannah
video

Penyanyi: Abdulrahman Mohammed.
Lagu: Law Kana Bainana..(.Kalaulah Kekasih-Mu, masih berada bersama-sama kami,)


LAU KANA BAINANA

Puisi Intro
----------
Wahai Tuhanku, kami telah lalai lupa,
Namun setiap orang daripada kami tetap tamakkan,
Keampunan-Mu, dan sifat pemurah-Mu dan kebebasan daripada neraka-Mu,
Dan juga kami tamakkan syurga, yang dimasuki bersama-sama penghulu seluruh manusia.

Kami mohon pada-Mu...
Mohon dengan sangat, wahai Tuhanku,
Dari sudut hati kami yang paling dalam...

Start
-----
Kalaulah Kekasih-Mu, masih berada bersama-sama kami,
Akan terlunaslah segala hutang dan semakin hampirlah
dengan haruman Baginda, sebelum hilangnya,
rasa yang meronta-ronta untuk berada hampir dengan Kekasih-Mu.

Berada berhampiran Baginda, jiwa turut menjadi harum
Dan apa jua yang kalian doakan kepada Allah, akan diperkenankan,
Cahaya Nabi Muhammad tidak akan pernah sirna,
Sempatkanlah kami bertemu dengan Baginda,
Wahai Tuhan yang Maha Memperkenankan doa hamba...

Hidayahmu kepada alam merata meluas,
Tanda hampirnya kasih sayang Tuhan pemberi hidayah,
Hadith-hadithmu ibarat sungai mengalir jernih,
Berada di sisimu bagaikan dahan yang tumbuh segar dan basah.

Kutebus diriku dengan dirimu, wahai Kekasihku,
Nabi Muhammad yang mulia, yang asing,
Berada berhampiranmu, jiwa menjadi harum,
Wahai yang diutuskan sebagai tanda kasih sayang Tuhan kepada seluruh alam....

Wahai Kekasihku, wahai Nabi Muhammad
Wahai doktor hatiku, wahai yang dipuji dipuja
Dirimu memiliki kelebihan yang diakui
Oleh Tuhan yang turut berselawat ke atasmu.

===============================
Allahumma Solli Ala Sayyidina Muhammad.

Hakcipta Terjemahan Terpelihara - Asyraff Hafdzan Abdullah.
Thursday, December 22, 2011 | By: ainjannah

Profesor Fizik Memeluk Islam Setelah Mengkaji Solat Jemaah

Seorang profesor fizik di Amerika Syarikat telah membuat satu kajian tentang solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam.Katanya tubuh badan manusia mengandungi dua sel elektrik iaitu sel positif dan sel negatif.

Hasil kajian profesor tersebut mendapati bilangan rakaat yang berbeza dalam solat kita bertindak menyeimbangkan cas-cas dalam badan kita. Semasa kita solat berjemaah, kita diarah meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki.Tindakan-tindakan yang dianjurkan itu mempunyai pelbagai kelebihan.


Kajian sains mendapati melalui sentuhan badan kita dengan tubuh badan ahli jemaah lain yang berada di kiri kanan kita akan menstabilkan cas-cas yang diperlukan oleh tubuh.Ia berlaku apabila cas berlebihan , sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan.Manakala yang berkurangan akan di tarik ke dalam kita.


Setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan merasa segar setelah badan kita berehat beberapa jam.Ketika ini tubuh kita mengandungi cas-cas negatif dan positif yang hampir seimbang.Oleh itu kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas agar keseimbangan penuh dapat dicapai. Justeru solat Subuh didirikan hanya 2 rakaat.


Seterusnya apabila sampai waktu tengahari kita bekerja kuat dan memerah otak, semua casa ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh. Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Sebab itu, solat Zohor didirikan 4 rakaat untuk memberi ruang yang lebih kepada proses pertukaran cas dalam tubuh.


Situasi yang sama turut berlaku di sebelah petang.Kebiasaannya, selepas waktu Asar kita tidak lagi melakukan aktiviti-aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukan pula tidak bergitu lama.Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak 3 rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yang kurang berbanding 2 waktu sebelumnya.


Seterusnya adalah solat Isyak. Setelah kajian lanjut, didapati terdapat keistimewaan mengapa mensyariatkan 4 rakaat dalam solat Isyak. Kita sedia maklum, umat Islam amat digalakkan untuk tidur awal agar mampu bangun menunaikan tahajjud di sepertiga malam. Ringkasnya, solat Isyak sebanyak 4 rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun malam(qiamullail)


Dalam kajiannya, professor ini mendapati bahawa Islam adalah satu agama yang lengkap dan istimewa.Segala amalan dan suruhan Allah itu mempunyai hikmah yang tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri.Beliau merasakan betapa kerdilnya diri dan bertapa hebatnya Pencipta alam ini. Akhirnya dengan hidayah Allah beliau memeluk Islam.


Nota;-


Nabi pernah merungut suatu hari...kata Nabi kalau boleh aku nak suruh org lain jadi imam sembahyang, dan aku nak pusing sekitar Madinah siapa yg tak sembahyang Jemaah aku nak bakar rumahnya...adakah rumah kita termasuk senarai rumah yg Nabi nak di bakar?


thanks to:
Wednesday, December 7, 2011 | By: ainjannah

RINDU

Assalamualaikum...


Hissh..hati ni rindu je dengan kenangan lalu..huhu...tapi tak mengapa, setiap kenangan yang tercipta akan menjadi satu memori indah buat diri ini dalam menempuhi kehidupan untuk masa akan datang...


GAMBAR MASA ADA PRGRAM DEKAT DE PALMA SHAH ALAM
 Time gaduh ni...sabar je lah..huhu...masing masing wat muka macam tak de pape jer..padahal hati tengah panas .....

TIME RINDU EDIT PICTURE

MASA YANGPALING BEST..SANTAI MAKAN CEKODOK BAUTAN SHIMA..HUHU
 Aku pun tolong gak masa ni...Nak wat cucur ni Shima minta aku tolong..tapi tolong tengok jer...hihihi....Siyes rindu time2 gini...dah takde dah after that..Masing-masing bawak diri....cedehnyer....

GAMBAR KE-2....




Sesekali angin Rindu yang menyapa,
Membelai lembut ingatanku lalu membuatku tersenyum..
Hati bergetar menahan rasa,
Kerna bisa ia kali yang terakhir kita bersama...


Credit to : Nur Zuliana Muhammad Suhaili, Izatul Shima Rohazid, Siti Syuhada Mohd Nasir and the last one is Suriati Sidek....my lovely friends....thanks a lot to all of you...accept me being your friends..deep from the bottom of my heart..I really miss you all.....          
Monday, December 5, 2011 | By: ainjannah

Pelukan Cinta-Kaki Novel

Assalamualaikum....

rasa nak story sikit la harini....dah lama rasanya tak update blog guna ayat sendiri..cuma tau blokwalking and then copy paste post org..then credit their name...huhu..sory la pada sesiapa yg telah memberi keizinan atau tak..hopefully dapat share something yang orang lain tak tahu..then knowing after reading my post troughly your info....thanks a lot...

aku baru je selesai baca novel terbitan KAKI NOVEL-yang telah 'digayakan' oleh (amisha dania)*nama glamor je ni..huhu.tajuknya *Pelukan Cinta.
Story line yang sangat best..sebak juga lah baca novel ni..tapi tak sampai meleleh air mata pun..air liur je sikit kot...hehehe...

Cerita tentang Cinta (of couse la)..novel ni kalau bukan tentang cinta..ape lagi kan...hmmm..bla-bla-bla...but the interesting for me is...penulis pandai "mengayat" dalam cerita ni..

sini aku letak sikit sinopsisnye...bacalah...

Zulaika Husna dan Armand Danial bercinta sejak mereka berkenalan ketika sesi program minggu mesra siswa...dimana Zulaika husna merupakan salah seorang pelajar junior yg telah di'buli' oleh kakak-kakak senior mereka di Universiti...Armand merupakan pemerhati program tersebut supaya berjalan lancar dan terjadilah insident perkenalan mereka yang pertama setelah hati Armand Danial mula dipagut rasa 'sesuatu' saat mata mereka bersatu.....dia telah jatuh cinta tahap 'carzy frog'..i guess...dan bermulalah bibit-bibit percintaan dan pelbagai liku dugaan yang terpaksa ditempuh oleh mereka...takdir Tuhan tiada yang dapat menduga...Janji Allah hanya pada yang tetap berpegang teguh dengan yakin dan beriman dengan Nya...

erkk..maaflah tak cantik la sinopsisnye...huhu...bacalah sendiri kalau nak tahu....keluaran Kaki Novel jer....sekian..wassalam....
Wednesday, November 23, 2011 | By: ainjannah

Bacalah ,.. Sesungguhnya kita mudah lupa dan janganlah terus lupa



sekadar gambar hiasan

SEMUA BACA NI,, PENTING !!!!!

Cuba lihat kalender tahunan 2012, 1 Ramadhan pada ...
tahun 2012 jatuh pada 20 Julai, iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan dengan 15 Ramadan jaga pada hari Jumaat. Sama dengan 1 hadis Nabi Muhammad SAW tentang huru-hara besar yang akan terjadi pada tengah malam, pertengahan bulan Ramadhan iaitu pada hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. ... 

Huru-hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... 1 suara yang sangat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru-hara tersebut akan mlenyapkan umat manusia diatas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 saja.

Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 ,.. 1 planet yang dikenali planet X akan melintasi bumi. Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu..? Adakah peristiwa itu akan terjadi pada 2012..? Hanya ALLAH SWT yang Maha Mengetahui.. 

Yang penting kita perbanyakan ibadah & berdoa agar kita termasuk dalam golongan yang dilindungi ALLAH SWT, jika mati biarlah kita mati dalam Islam & beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi Muhammad SAW di bawah:

Dari Nur'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sahabatnya bahwa Rasulullah
SAW bersabda:
" Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadihuru-hara di bulan itu...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah..? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri
jatuh terduduk, pra gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya bnyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan sholat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga-telinga kalian,... Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada ALLAH SWT. 

*Subhanallah.....